Energiecoöperatie ‘Zon op Leiderdorp’ is na een oproep van de gemeente in het Leiderdorps Weekblad in de zomer van 2018 opgericht door enkele enthousiaste Leiderdorpers die de omschakeling naar groene energie in Leiderdorp handen en voeten willen geven. We doen dit op vrijwillige basis en zijn volledig onafhankelijk. De coöperatie telt momenteel 42 leden.
We werken sinds de oprichting samen met de gemeente Leiderdorp. Zij stelt waar mogelijk daken voor zonnepanelen beschikbaar en zoekt mee om andere initiatieven te ontwikkelen. Ook steunt men ons door vergaderruimte ter beschikking te stellen.
Daarnaast hebben we inmiddels contact met tal van VvE’s en een aantal bedrijven om de mogelijkheden voor plaatsing van een zonne-installatie op hun dak te verkennen.
Ons eerste zonnedak is eind 2019 geïnstalleerd, een tweede project is in 2021 opgeleverd.
We blijven op zoek naar geschikte daken en andere plekken voor zonnecellen boven parkeerplaatsen of langs de infrastructuur van Leiderdorp en hopen op niet al te lange termijn weer het glas op een nieuw project te heffen!
We zijn samen met tal van andere soortgelijke lokale energiecoöperaties lid van de landelijke koepelorganisatie Energie Samen. Samen met hen werken we aan de energietransitie. Door de krachten te bundelen kunnen we onze stem beter laten horen in ‘Den Haag’.
Wil je meedoen in een toekomstig project? We komen graag met je in contact! Meld je vrijblijvend aan en we houden je op de hoogte.
We willen alle Leiderdorpers in de gelegenheid stellen om te participeren in de productie van zonne-energie. Zeker ook degenen die zelf geen mogelijkheden hebben omdat ze huren, in een meerlaags appartement wonen, een dak hebben dat ongunstig op de zon ligt of anderszins ongeschikt is, of omdat ze het niet zien zitten op hun eigen dak.
We willen de komende jaren miljoenen kWh’s aan groene stroom produceren en zo ons steentje bijdragen aan de transitie naar duurzame lokaal opgewekte energie en een gezonde leefomgeving voor elkaar en onze kinderen en kleinkinderen.
Stond aan de wieg van de coöperatie en zoekt mee naar daken en andere plekken voor zonnepanelen.
Is afnemer van onze stroom.
Behartigt onze belangen landelijk. Ook hebben we een deel van de administratie bij hen ondergebracht.
Heeft de zonne-installatie voor onze eerste twee daken geleverd en geïnstalleerd.
Heeft de noodzakelijke aktes rond de oprichting van de coöperatie en het gebruik van de daken opgesteld.
Heeft de website ontworpen.
De initiatiefgroep van Zon op Leiderdorp bestond oorspronkelijk uit Lodewijk van Aernsbergen, Ton Cremers, Coen Huisman, Johan Kools en Henk van Rooijen.
Het huidige bestuur van Zon op Leiderdorp stelt zich hieronder aan je voor…
Voorzitter
Met veel plezier doe ik mee aan dit initiatief. Zo wil ik een steentje bijdragen aan die mega uitdaging waar we met z’n allen voor staan: onze wereld (letterlijk) leefbaar houden, ook voor de generaties na ons. Een extra, lokaal stapje in de transitie naar duurzame energie, in verstandig omgaan met onze kostbare leefomgeving. Dat vind ik een mooie en zinvolle tijdsbesteding na mijn pensionering, en om dit samen met enthousiaste en betrokken dorpsgenoten te doen is ook gewoon erg leuk en gezellig.
Secretaris
Sinds 1985 woon ik met mijn man in Leiderdorp.
Na mijn studie farmacie in Leiden heb ik gewerkt als openbaar apotheker, de laatste 35 jaar met veel plezier in Rotterdam.
Begin 2023 ben ik gestopt met werken. Een deel van de tijd die ik nu beschikbaar heb wil ik besteden aan maatschappelijke doelen. Door mijn inbreng bij Zon op Leiderdorp hoop ik een kleine bijdrage te leveren aan de energietransitie en verduurzaming van de maatschappij. De samenwerking met andere enthousiaste Leiderdorpers is een bonus!
Penningmeester
Sinds 2003 woon ik, na wat omzwervingen van Den Haag via Zoetermeer en Leiden, in Leiderdorp.
Ik ben vanaf 2001 ondernemer, heb mijn administratiekantoor aan huis, waar ik na zeer drukke periodes thans in een wat rustiger vaarwater ben gekomen. Ik vond het leuk om daarnaast wat andere zaken op te pakken, en heb me daarom opgegeven als vrijwilliger voor de Volksuniversiteit van Leiderdorp, en voor de vacante post van penningmeester voor Zon op Leiderdorp. Ik hoop dat ik me hier nuttig kan maken.
Bestuurslid
Na mijn studie natuurkunde wilde ik graag verder als onderzoeker op het gebied van duurzame energie. Dat lukte niet en zo werd ik leraar, medewerker aan een universiteit en daarna beleidsmedewerker op het ministerie van Milieubeheer. Sinds 1981 woon ik samen met mijn echtgenote in Leiderdorp waar ook onze twee dochters zijn opgegroeid.
Toen ik begin 2018 bijna met pensioen ging en de oproep van de gemeente Leiderdorp zag voor vrijwilligers die een zonnecoöperatie wilden oprichten was ik meteen enthousiast. Dit was een “tweede kans” die ik niet wilde missen. Nuttig bezig zijn op het gebied van duurzame energie en ook nog andere leuke Leiderdorpers leren kennen die enthousiaste zijn op dit gebied, wie wil dat nou niet?
Bestuurslid
Sinds 2013 woon ik met mijn vrouw en twee kinderen in Leiderdorp. In het dagelijks leven ben ik universitair docent en onderzoeker bij de Universiteit Leiden op het gebied van de medische nanotechnologie. Ook in mijn vrije tijd vind ik het leuk om bezig te zijn met techniek, en sinds de aankoop van ons huis in 2019 heb ik stap voor stap het huis in de Vogelwijk verduurzaamd. Eerst door zo veel mogelijk te isoleren en het dak vol te leggen met zonnepanelen, daarna door het huis helemaal gasloos te maken door middel van warmtepompen.
Als wetenschapper zie ik het belang van het beperken van de CO2-uitstoot, en de kracht van het samen verduurzamen van de samenleving. Het is nog niet te laat om ernstige klimaatverandering te voorkomen, maar we moeten wel snel aan de slag. Kort nadat ik lid ben geworden ben ik daarom ook actief geworden bij Zon op Leiderdorp, eerst in de zoektocht naar nieuwe daken, en sinds 2022 als lid van het bestuur. De positieve instelling van de coöperatie spreekt me erg aan, en ik help graag andere Leiderdorpers ook de stap naar een klimaatneutraal leven te maken.
Bestuurslid
In 2019 was ik net te laat voor het eerste project, maar voor het tweede zonnedak ‘de Hoftuyn‘ in 2021 was ik op tijd en kon ik een aantal certificaten kopen. Op de algemene ledenvergadering hoorde ik dat er vrijwilligers nodig waren om met Zon op Leiderdorp meer zonnedaken in te richten.
Na mijn pensioen in 2022 kwam er meer tijd vrij om leuke en nuttige dingen te gaan doen. Bijdragen aan de organisatie van Zon op Leiderdorp zodat meer mensen zonnepanelen kunnen gaan gebruiken leek me zeker een nuttige bezigheid.