Over ons

Wie zijn wij?

Zon op Leiderdorp is in de zomer van 2018 opgericht door enkele enthousiaste Leiderdorpers, vrijwilligers die de omschakeling naar groene energie in Leiderdorp handen en voeten willen geven.

De gemeente Leiderdorp levert een grote bijdrage door daken voor panelen beschikbaar te stellen of mee te helpen om andere initiatieven te ontwikkelen. Ook helpen ze de cooperatie door vergaderruimte ter beschikking te stellen.

Ons eerste zonnedak is in de laatste dagen van 2019 geïnstalleerd, een tweede zonnedak kon in 2021 opgeleverd worden. We blijven doorzoeken naar geschikte publieke daken, daken van VvE’s, daken van bedrijven en plekken langs de infrastructuur van Leiderdorp en hopen op niet al te lange termijn weer een project te kunnen presenteren!

De initiatiefgroep van Zon op Leiderdorp bestond oorspronkelijk uit Lodewijk van Aernsbergen, Ton Cremers, Coen Huisman, Johan Kools en Henk van Rooijen. Jan Baronner en Marian Kathman hebben in de beginfase ondersteuning geboden.

De samenstelling van het huidige bestuur is hieronder te vinden.

Even voorstellen

Wie zijn de mensen achter Zon op Leiderdorp? We stellen ons even voor…

  • Johan Kools – voorzitter
  • Coen Huisman – penningmeester
  • Hanneke Koppens – secretaris
  • Lodewijk van Aernsbergen – bestuurslid
  • Jeroen Bussmann – bestuurslid
  • Bert Tomson – bestuurslid

Johan Kools

Voorzitter

Met veel plezier doe ik mee in deze zonne-coöperatie. Zo wil ik een steentje bijdragen aan die mega uitdaging waar we met z’n allen voor staan: onze wereld (letterlijk) leefbaar houden, ook voor de generaties na ons. Een extra, lokaal stapje in de transitie naar duurzame energie, in verstandig omgaan met onze kostbare leefomgeving. Dat vind ik een mooie en zinvolle tijdsbesteding, en om dit samen met enthousiaste en betrokken dorpsgenoten te doen is ook gewoon erg leuk en gezellig.

Coen Huisman

Penningmeester

Ik woon pas sinds 2016 in Leiderdorp, maar al wel mijn hele leven in de buurt (Zoeterwoude – Leiden – Valkenburg zh). Ik werk als docent wiskunde aan het Bonaventuracollege (Mariënpoelstraat) en ben daarnaast ook musicus. Ik dirigeer het Petruskoor in Leiden en het Rotterdams Studenten Orkest.

Mijn motivatie om in Zon op Leiderdorp te stappen: een oud huis met veel schaduw en dakkapelletjes waarop weliswaar enkele panelen liggen, maar aan een ongunstige kant. Er moet echter wel een elektrische auto “groen” gevoed worden!

Hanneke Koppens

Secretaris

Sinds 1985 woon ik met mijn man in Leiderdorp.
Na mijn studie farmacie in Leiden heb ik gewerkt als openbaar apotheker, de laatste 35 jaar met veel plezier in Rotterdam.

Sinds begin 2023 ben ik gestopt met werken. Een deel van de tijd die ik nu beschikbaar heb wil ik besteden aan maatschappelijke doelen. Door mijn inbreng bij Zon op Leiderdorp hoop ik een kleine bijdrage te leveren aan de energietransitie en verduurzaming van de maatschappij. De samenwerking met andere enthousiaste Leiderdorpers is een bonus!

Lodewijk van Aernsbergen

Bestuurslid

Na mijn studie natuurkunde wilde ik graag verder als onderzoeker op het gebied van duurzame energie. Dat lukte niet en zo werd ik leraar, medewerker aan een universiteit en daarna beleidsmedewerker op het ministerie van Milieubeheer. Sinds 1981 woon ik samen met mijn echtgenote in Leiderdorp waar ook onze twee dochters zijn opgegroeid.

Toen ik begin 2018 bijna met pensioen ging en de oproep van de gemeente Leiderdorp zag voor vrijwilligers die een zonnecoöperatie wilden oprichten was ik meteen enthousiast. Dit was een “tweede kans“ die ik niet wilde missen. Nuttig bezig zijn op het gebied van duurzame energie en ook nog andere leuke Leiderdorpers leren kennen die enthousiaste zijn op dit gebied, wie wil dat nou niet?

Jeroen Bussmann

Bestuurslid

Sinds 2013 woon ik met mijn vrouw en twee kinderen in Leiderdorp. In het dagelijks leven ben ik universitair docent en onderzoeker bij de Universiteit Leiden op het gebied van de medische nanotechnologie. Ook in mijn vrije tijd vind ik het leuk om bezig te zijn met techniek, en sinds de aankoop van ons huis in 2019 heb ik stap voor stap het huis in de Vogelwijk verduurzaamd. Eerst door zo veel mogelijk te isoleren en het dak vol te leggen met zonnepanelen, daarna door het huis helemaal gasloos te maken door middel van warmtepompen.

Als wetenschapper zie ik het belang van het beperken van de CO2-uitstoot, en de kracht van het samen verduurzamen van de samenleving. Het is nog niet te laat om ernstige klimaatverandering te voorkomen, maar we moeten wel snel aan de slag. Kort nadat ik lid ben geworden ben ik daarom ook actief geworden bij Zon op Leiderdorp, eerst in de zoektocht naar nieuwe daken, en sinds 2022 als lid van het bestuur. De positieve instelling van de cooperatie spreekt me erg aan, en ik help graag andere Leiderdorpers ook de stap naar een klimaatneutraal leven te maken.

Bert Tomson

Bestuurslid

In 2019 was ik net te laat voor het eerste project, maar voor het tweede zonnedak de Hoftuyn in 2021 was ik op tijd en kon een aantal certificaten kopen. Op de ledenvergadering leerde ik dat er vrijwilligers nodig waren om met Zon op Leiderdorp meer zonnedaken in te richten.
Na mijn pensioen in 2022 kwam er meer tijd vrij om leuke en nuttige dingen te gaan doen. Bijdragen aan de organisatie van Zon op Leiderdorp zodat meer mensen zonnepanelen kunnen gaan gebruiken leek me zeker een nuttige bezigheid.