Het verloop van 2020

Januari 2020

Op 9 januari heeft burgemeester Driessen de officiële openingshandeling verricht in een bijeenkomst met leden, bestuur en alle mensen die ons geholpen hebben met de realisatie van dit zonnedak. Na een druk op de knop speelde een filmpje af (zie “lees meer”), waarna iedereen de panelen kon bewonderen vanaf het parkeerdak van het gemeentehuis. Wij danken iedereen die ons met de realisatie heeft geholpen.

Nu het eerste dak klaar is, gaan we op zoek naar een vervolgdak. We hebben wat opties op het oog, maar als iemand nog tips heeft: die zijn van harte welkom.

Maart-juni 2020

Ook bij Zon op Leiderdorp heeft de coronacrisis de boel op z’n kop gezet. Dat wil niet zeggen dat we helemaal stil hebben gezeten. Bestuursvergaderingen gingen door, maar dan online. Contact met externe partijen verliep soms wel wat moeizamer en het bezoeken van potentiële daken was vaak niet mogelijk.

We hebben nog geen ledenveragdering kunnen organiseren, wat jammer is, want het zou de eerste zijn. We hopen dat we de ledenvergadering snel na de zomer kunnen houden. De financiële afrekening is wel opgesteld en wordt per mail aan de leden gestuurd.

Begin juni 2020

Goed nieuws!

Voor degenen die bij ons eerste dak buiten de boot vielen of toen besloten nog heel even te wachten, is er goed nieuws: er lijkt een nieuw dak in aantocht te zijn! Hoeveel zonnepanelen er op zullen passen weten we nog niet, maar we hopen dat het aantal certificaten vergelijkbaar zal zijn met het eerste dak.

De gemeente moet het dak nog officieel beschikbaar stellen, maar gaat al wel een constructeur laten kijken naar de mogelijkheden. Ondertussen beginnen wij met de voorbereiding van bijvoorbeeld een offertetraject. Fonds 1818 heeft weer toegezegd dit initiatief financieel te ondersteunen.

Voor meer nieuws hierover: houd onze website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Juni 2020

Definitieve toekenning tweede dak aan Zon op Leiderdorp

Op 23 juni heeft het college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp een paar belangrijke besluiten genomen voor Zon op Leiderdorp. Allereerst is het principebesluit genomen het dak van de sporthal Hoftuyn beschikbaar te stellen voor een zonne-installatie. Het tweede besluit was dat de gemeente een mooie financiële bijdrage geeft aan Zon op Leiderdorp om deze zonne-installatie te realiseren.

In het verlengde daarvan heeft de gemeente een constructeur de opdracht gegeven te onderzoeken of het dak technisch geschikt is voor zo’n installatie. Dit is de belangrijkste hobbel die nog genomen moet worden. De voortekenen zijn goed, want het is een nieuwe sporthal en op het oog ziet het er zeer geschikt uit. Wanneer de constructeur aan het werk gaat is nog niet bekend.

Er zijn nog wel andere hobbels te nemen, zoals de netaansluiting, verzekeringen en hoe de business case uitpakt als we alle kosten op een rijtje hebben.

Juli 2020

Zon op Leiderdorp weer in het Leiderdorps Weekblad

Op 1 juli heeft Zon op Leiderdorp weer de kolommen van het Leiderdorps Weekblad gehaald. Dat had natuurlijk alles te maken met het beschikbaar stellen van het dak van de Hoftuyn door de gemeente. Lees hier het hele artikel.

Augustus/september 2020

Verzekerbaarheid blijkt een issue

Deze zomer bleek dat in de bouwtekeningen van de Hoftuynsporthal sprake was van EPS-isolatie in het dak. Eerder dit jaar werd ijsstadion Thialf gedwongen vijfduizend zonnepanelen uit te schakelen omdat de verzekeraar vond dat EPS onder zonnepanelen een onaanvaardbaar brandrisico met zich meebrengt. Dat was voor ons een flinke tegenslag: met EPS in het dak van de Hoftuyn zou ook onze zonne-installatie onverzekerbaar worden en dus onhaalbaar.

Gelukkig kregen we eind september het bericht dat EPS wel in de bouwtekeningen stond, maar dat uiteindelijk toch voor Rockwool gekozen was bij de bouw van de Hoftuyn. Dat is onbrandbaar, dus daarmee was het probleem opgelost.

Najaar 2020

Nieuwe postcoderoosregeling

Er is een nieuwe regeling voor coöperatieve zonne-installaties zoals die van ons in de maak. De teruggave van energiebelasting wordt daarin vervangen door subsidie. De regeling heeft een aantal voordelen, zoals dat er geen directe relatie meer is met je eigen gebruik (het is dus niet erg meer als je teveel energie produceert) én bij verhuizing kun je gewoon deel blijven nemen. Zodra alle details voor ons volgende project duidelijk zijn, zullen we de informatie op onze website aanpassen.

De nieuwe regeling gaat in op 1 april. Daarna kunnen we ons tweede project aanmelden. Na goedkeuring kunnen we dan een installateur de opdracht geven. We verwachten dan ook dat ons tweede dak niet vóór medio 2021 in productie te hebben.

Oktober 2020

Algemene ledenvergadering

In het voorjaar hebben we eerste de algemene ledenvergadering uitgesteld vanwege corona.

Uiteindelijk konden we ook nu geen fysieke vergadering houden, maar we hebben een prima online vergadering gehouden. In de vergadering hebben we bijvoorbeeld onze reglementen aangepast op het werken met meerdere projecten.

November 2020

Opbrengst overtreft verwachtingen

Dankzij een zeer zonnig jaar overtreft de opbrengst van onze zonne-installatie de verwachtingen. Voor 1 november was de opbrengst al hoger dan de verwachting voor heel 2020. De opbrengst in de wintermaanden zal niet zo hoog zijn, maar in totaal ziet het er dus goed uit.

Deel dit bericht

Lees ook de volgende berichten

Nieuws

Het verloop van 2021

Ook dit jaar was er een grote belangstelling voor de certificaten van ons tweede zonnedak. In minder dan een dag waren ze uitverkocht. Firma Freek van Ons heeft ze in september geplaatst waarna in bedrijf zijn genomen.

Lees verder »
Nieuws

Het verloop van 2020

Na het succes van het eerste zonnedak, zijn we op zoek gegaan naar een vervolgdak. Die is gevonden: het dak van de sporthal Hoftuyn is door de gemeente Leiderdorp beschikbaar gesteld.

Lees verder »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief